duminică, 2 februarie 2014

Misterele Nebănuite ale Culturii Turdaș - Vinča (Old Europe)

Precuvântare

În general părerea noastră despre oamenii din neolitic este limitată la faptul că aceștia trăiau în peșteri, își făceau obiecte din silex, trăiau în jur de 25 - 35 de ani și se ocupau inițial doar cu vânătoarea.
Toată această cunoaștere a noastră rezultă din educația pe care am primit-o, din modul de manipulare a informațiilor și a promovării unor informații de intoxicare a marei mase a populației.
Atacul informațional promovat de anumite cercuri, pentru anumite interese obscure ajung să obosească cetățeanul și să-l convingă să renunțe a mai căuta și cerceta.
Pentru a strarni interesul Dumneavoastră în citirea acestui articol detaliat vă voi spune câteva concluzii la care au ajuns arheologii și cercetătorii despre fascinanta cultură Vinca Turdas, dar care nu sunt împărtășite decât pe bucățele marelui public. Bineteles ulterior apar „ trolii „ care vor căuta să ne convingă de „ aberatiile” celor aflate, iar autorii articolelor publicate fiind condamnați sub savanta condamnare de „ protocronist „ !
Pentru a vă convinge să citiți prezentul articol voi face câteva afirmații care sunt documentate prin descoperirile făcute de arheologi și cercetători nedogmatici, și care va vor șoca:
- Cultura Turdaș-Vinča considerată o cultură a epocii de piatră ( neoliticului ) era o cultură a metalurgiei !
- Oamenii nu umblau în blănuri, sumar îmbrăcați ci purtau haine, excepțional croite și colorate asemeni nouă în zilele de azi ! ; apropo fusta mini a fost inventată de reprezentanțele sexului frumos din „ neolitic” !
- statuetele lor sunt sunt create prin stilizări moderne, care depășesc puterea de creație a artiștilor de azi !
- inventatorii Spa-ului modern au fost tocmai acești oameni primitivi ai Neoliticului !
- oamenii primitivi ai neoliticului au inventat jucariile !
- au inventat forme de scris și chiar, risc prin informație să fiu ridiculizat , cartele de tip calculator, veți vedea !
Dar cel mai șocant lucru , spus în șoaptă pe lângă porți, este faptul că aceștia au avut o puternică atracție în a ne transmite prin statuetele lor legătura cu o altă civilizație, posibil nu de pe acest Pământ !

Cred că deja încep să fiu luat în derâdere de unii „ cercetători și studioși „ de pe frumoasele plaiuri mioritice !
Dar, îmi asum riscul, să purcedem !

Localizare, cronologizare.

Cultura Turdaș-Vinča a apărut primordial pe axa geografică Cuina Turcului - Lepenski Vir - Vinča - Turdaș - Tărtăria.
Ulterior, ea s-a extins pe actualele teritorii ale României, Transilvania și Muntenia, Vestul Ungariei, Serbia, Bulgaria, Grecia, Bosnia și Macedonia. Denumirile culturilor Tisa, Gumelnița, Vădstra, Sălcuta, Karanovo, s.a. sunt date ca localizare a zonei unde s-au făcut descoperiri legat de Cultura Turdaș-Vinča dar si ca periodizare istorica.
Etapele cronologice ale dezvoltării culturii sunt:
  • 11.000 î.Chr. - Cuina Turcului
  • 8.000 – 7.000 î.Chr. - Lepenski Vir (zona Dunării,Porțile de Fier)
  • 7.300 – 6.000 î.Chr. - Turdaș - Vinča ( perioada de maturizare a civilizației )
  • 6.900 – 6.000 î.Chr. - Starcevo – Criș
  • cca. – 6.000 î.Chr - Asezare neolitică la Cristian, Sibiu
  • cca. 6200 î.Chr - Civilizația de la Miercurea Sibiului
  • cca. 6.000 î.Chr - Ohoden (Bulgaria) – templul soarelui
  • 6.000 - 5500 î.Chr. - Tărtaria
 Arealul initial al Culturii Turdaș - Vinča

Ce putem constata, că această primă civilizație a Europei (Old Europe ) apărută în Balcani (nu intru în amănunte, vezi Gimbutas, Alinei, Merlinii, recent Haarman ) nu a apărut din neant, s-a generat, evoluat și ulterior a dezvoltat celelalte culturi carpato - balcanice.


Nivelul de civilizație al oamenilor Culturii Turdaș - Vinča !

Contrar părerii noastre oamenii neoliticului culturii Turdas - Vinča , erau grupați în triburi sau uniuni de triburi, trăiau în case construite din lemn și piatră, aveau sobe pentru încălzire și gropi speciale pentru adunarea gunoaielor (deci nu trăiau în pesteri și-și gestionau modern deșeurile !). Oamenii dormeau pe saltele de lâna și/sau blană, iar îmbrăcămintea lor era executată prin țesere din lâna, sau tăbăcirea, croirea și coaserea pieilor de animale.
O altă dovadă a gradului lor de civilizație era și atenția acordată înhumării morților în tumuli și pomenirea lor și a zeităților prin construirea de sanctuare spectaculoase.
Forma, stilul, culorile îmbrăcăminții dovedesc un grad mare de rafinament și gust pentru artă și modă.

Turdaș.Reconstituire grafică a unei locuințe

4. Sitagroi, Grecia, cca. 5.400 i.Chr. Cuptor neolitic
( asemănator cu cuptoarele noastre din zilele de azi de la țară ! )


Tumul - mormânt, Provadia, cca. 4.700 i.Chr.
( Un astfel de tumul putea găzdui rămășitele unui conducător, sau al unei familii !)


Sancturul de la Parța, Banat, cca. 4.000 î.Chr.

Sanctuarul construit sub formă rectangulară, avea dimensiunile de 11,5 m, pe lungime şi de 6 m, pe lăţime. Prezintă două compartimente distincte: camera altarului, şi camera unde se aduceau ofrandele. În partea anterioară se află altarul, cu două statui lipite alăturat, o zeitate feminină și un taur, simboluri ale fecundității și fertilității pentru cultura vremii. Templul era folosit drept şi calendar solar. Chiar în ziua solstițiului de toamnă și de primăvară, soarele pătrundea printr-un orificiu al templului și lumina perfect altarul.

Idolii de la Parța
Statuie dublă, cu două capete, unul de taur, de femeie, cu faţa acoperită de o mască rituală. Această alăturare dintre taur şi femeie simbolizează forţa creatoare, simbolul vieţii.


Templu realitat din ceramică arsă, Cultura Gumelnița, cca. 5.000 i.Chr

Privind cu mare atenție, veți realiza finețea execuție lucrării, simetria detaliilor celor 4 turnulețe acoperite !)

Comunitatea a fost deosebit de interesată de educația copiilor. Părinții au creat adevarate bijuterii prin jucăriile create celor mici. Jucăriile sunt de mici dimensiuni reprezentând oameni, animale, măsute, vase, mici ustensile, par a fi realizate cu stângăcie, dar sunt asemeni ideii jucăriilor de azi folosite de copiii noștri. 


Pur si simplu: jucării pentru copii !

O atentie deosebita se acorda femeii !
Femeile au purtat haine și podoabe menite să-i impresioneze pe bărbați încă de acum 7.500 de ani. Conform arheologului Julka Kuzmanović-Cvetković: „Femeile tinere erau îmbrăcate frumos, cum ar fi astăzi fetele care poarta bluzițe scurte și fuste mini, și purtau brătări”. Nu este doar opinia unei cercetătoare ci mai ales a femeii Julka Kuzmanović-Cvetković !

Statuetă descoperită la Plocnik, sudul Serbiei - femeia cu fusta „ mini “ !

Madona din Rast, Dolj
Statueta, datată ca vechime 5.500 - 5.000 î.Chr, este prima reprezentare a “ Madonei cu fiul” din Istoria Omenirii !
La o privire atentă se observă ca femeia care alăptează este îmbrăcată într-o ie scurtă, decorată cu forme și semne stilizate. Mult mai interesant este faptul că femeia poartă pantaloni !
La fel sunt îmbrăcate și Zeitele de la Carna, Dolj


Aici se poate vedea bogăția stilistică a împodobirii fustelor si bluzelor, asemeni portului tărănesc de sărbatori ! Faceți doar o comparație cu costumele populare românești din ziua de azi !


Vi se par toalete moderne sau medievale, vă înselați sunt statuete descoperite la Vinca !

În neolitic bărbații acordau un mult mai mare respect femeilor, nu cum au fost ulterior degradate în Evul Mediu ( se mai întâmplă și azi !). Cultul Zeiței - Pământ (Mama Geea) avea să genereze prima formă de conducere din istoria omenirii: Matriarhatul, conducerea triburilor sau a uniunilor de triburi exclusiv de femei. Întâlnim în istoria veche femei-conducător, femei - războinice/amazoane ,femei - șaman (vezi Milady Tărtăria !).

Femeie Conducătoare de Triburi, Cultura Karanovo, cca 6.200 i.Chr.

Neoliticii “ acordau o deosebită grija și pentru sănătate. O comunitate care a locuit între anii 5.500 - 4.700 în zona Pločnik, localitate din Serbia și care se intindea pe o suprafață de circa 120 de hectare (?) avea în imediata apropiere cel mai vechi centru de tratament și frumusete cunoscut în istorie. În zona existând o fântană cu apă termală aici au creat cel mai vechi centru Spa din Europa !. (Confirmarea este făcută de arheologii sârbi !)


Imagine sugestivă reprezentând sănătatea partenerilor ! Femeia simbol al fertilității își ține în mâini, spre mândria ei, sânii opulenți; bărbatul viguros si pieptos cu mâinile pe pântece, simbol al virilității ! (Cultura Stoicani - Aldeni, cca. 6.000 i.Chr.)

Prelucrarea Metalului în Epoca Pietrei !?

Celebrul vizionar Robert Charroux în lucrarea sa “ Cartea lumilor uitate “ mentiona despre descoperirea vestigiilor unei “ uzine “ metalurgice la Medzamor in Armenia care a functionat in urma cu .5.000 de ani !
La Medzamor în Armenia Dr. Korioun Meguertchian a scos la lumină cea mai veche uzină metalurgică din lume.
Expertize riguroase fac să urce construcţia sa la 5.000 de ani, cu două – trei mii de ani înainte de bronzul şi arama preistoricilor !
S-a găsit la Medzamor vase şi obiecte metalice, cuţite, suliţe, săgeţi, agrafe, inele, brăţări, etc. din toate metalele cunoscute.
Topitoria avea o serie de cuve tăiate în stâncă unde minereul sfărâmat, periat, spălat, se curăţa şi se îmbogăţea până la obţinerea metalului pur. Mai mult de 200 de cuptoare ar fi îngropate, dar 25 au fost scoase.
Medzamor era un centru industrial al epocii, zise în derâdere, neolitică ; aici se trata metalul de import, care era pe urmă prelucrat şi distribuit popoarelor din Orientul Apropiat.
Se lucra aici arama, bronzul, plumbul, zincul, ferul, aurul, cositorul, arsenicul, manganul etc. Si de asemenea oţelul.
În adevăr s-au găsit acolo, cleşti de oţel, fine şi încă strălucitoare, analoage cu pensetele noastre de depilat. Ele aunt puţin mai recente, datâd numai … de acum 3.000 de ani ! Patruzeci de varietăţi de bronz erau topite în uzine şi destinate diferitelor industri.
Aceste descoperiri verificate, autentificate de Institutele stiinţifice din U.R.S.S., controlate de cele din Statele Unite, Franţa, Anglia şi Germania, n-au modificat unghiul de vedere al istoricilor.
Epoca fierului, epoca bronzului rămân ceea ce erau …chiar dacă, cu două milenii mai înainte se topeau ustensile de oţel !
Este eretic cel ce susţine contrariul ! ‘’

Dar Charroux a fost luat în derâdere de către istorici, care nu au reconsiderat mersul istoriei.
Peste mulți ani după moartea lui Robert Charroux, acesta va fi însă răzbunat !
Arheologii sârbi au găsit, tot la Pločnik un atelier de lucru, în suprafață de 25 mp, împrejmuit cu ziduri de lut, datat între 5.400 - 4.700 i. Chr. în care '' oamenii epocii pietrei “ (?) prelucrau metale ! Atelierul era dotat cu un cuptor și multe instrumente printre care o daltă de cupru și un ciocan cu două capete, ciocan și topor.
Istoricii au ramas socați, descoperirea nu intra în tiparul lor de gândire !
Arheologul Julka Kuzmanović-Cvetković surprinsă la rândul ei avea să declare: "Acest lucru s-ar putea dovedi că epoca de cupru a început în Europa, cel puțin 500 de ani mai devreme decat ne-am gandit," (!)

Arheologii au mai găsit în sit un furnal, urme de cupru si recipiente în care oamenii culturii Turdaș - Vinča au topit metalul, toate acestea indicând că situl probabil a fost un important centru metalurgic.
Un alt lucru ciudat semnalat de arheologi a fost faptul că meșterii foloseau în tehnologia lor și o serie de coloranți minerali, după cum au reieșit resturile dintr-o oală de amestec .
Folosirea colorantilor minerali ca agenti de vopsire de catre neolitici si intr-o oala descoperita la Cristian, jud. Sibiu, datata cca. 6.000 i.Chr. ( datarea utilizarii primei vopsele de catre omenire !)

Tot aici s-a descoperit și prima mască realizată de mâinile umane, care i-a stupefiat pe cercetatorii români !
Și pentru că un singur necaz nu este de ajuns, arheologii cu descoperit în apropierea râului Mlava, cea mai veche mină de exploatație din care comunitatea se aproviziona cu minereu !
Ulterior descoperirea unui topor din cupru descoperit lângă orașul Prokuplje, în sit neolitic, a fost datat ca fiind din anul 5.500 i.Chr. !
Ce sa mai spun, idem ca și Robert Charroux: Este eretic cel ce susţine contrariul !

Amintiri despre viitor !

E, acum vine partea cea mai grea. Nu stiu cati dușmani o să-mi fac dar, asta e !

Printre numeroasele statuete ale Culturii Turdaș - Vinča sunt nenumarate care sochează, contrariază și chiar înspăimântă.
Ce au vrut strămoșii noștrii, „ oameni ai epocii pietrei “ (!) să ne transmită ?
Contactul cu altă civilizatie ?
M-aș abține să afirm acest lucru, dar imaginile următoare îmi confirmă existența la ceva, ...cea ce noi nu știm, și refuzăm să cautam și să întelegem !



Imagini ale unor personaje îmbrăcate în costume de cosmonauți ! Vedeti toate detaliile costumelor speciale, croiala lor, existența unor fermoare speciale, pantaloni specifici astronautilor !
Sau sunt costume de protectie ? Protectie împotriva la ce ? Si de cine purtate ?


Personaje cu trasaturi reptiliene, ochi alungiti si maxilar de crocodil !


Personaj cu trasaturi de pasare si ochi reptilieni !

Personaj cu doua capete !



Un personaj ciudat ca fizionomie, purtând o cască specială și îmbrăcat într-un costum impresionant ! Care este însă rolul găurilor din jurul capului sau ?



O tăblița cu inscriptii, sau imitația unei cartele de calculator ?


Sunt convins că vor veni mulți cu răspunsuri docte, legat de personaje șamanice, de rituri și ritualuri, dar nu voi putea fi convins !


Și știți de ce, datorită fabuloaselor descoperiri care se fac în prezent în întreaga zona carpato - balcanică: orașe neolitice, fortificații întinse pe mii de hectare, temple ale soarelui, fabrici de oale de lut ars si multe altele !


Ce să mai spun , asemeni lui Anonymus !

Multumiri speciale realizatorilor paginii Culturii Turdaș - Vinča pentru sursa fotografica.
https://www.facebook.com/turdasvinca?ref=hl


Pentru conformitate,

ing.Bîrsan Cornel



Celebra mască descoperită la Cristian, jud. Sibiu, cca. 6.000 i.Chr.



















Un comentariu: